Recomandările polițiștilor pentru șoferi și pietoni la începerea școlilor
Polițiștii rutieri au emis o serie de recomandări pentru șoferi și pietoni, odată cu începerea noului an școlar, mai ales în zona unităților de învățământ.
Polițiștii rutieri vor acționa cu efective sporite pe principalele artere, în zonele în care pot apărea blocaje, dar și în zonele adiacente unităților de învățământ.
Totodată, vor fi constituite dispozitive flexibile de poliție rutieră ce vor acționa pentru fluidizarea traficului.
Pentru evitarea neplăcerilor produse de aglomeraţie, solicităm conducătorilor de autovehicule:
- să circule cu prudență, mai ales în zona unităților de învățământ;
- să păstreze „centrul liber” al intersecţiei;
- să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
- să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță;
- să respecte semnalele poliţiştilor rutieri;
- să își păstreze calmul și să nu claxoneze abuziv.
• Polițiștii recomandă părinților care îi însoțesc pe cei mici să folosească autoturismul personal doar dacă este strict necesar. Dacă distanța dintre domiciliu și unitatea de învățământ este mai mică de 500-600 de metri, este recomandat să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului, creând un disconfort vizibil celorlalți participanți la trafic.
• Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri marcate și semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce s-au asigurat temeinic și sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată de către șoferi.
• De asemenea, pietonii trebuie să țină cont de o regulă obligatorie pentru siguranța lor în momentul în care traversează o arteră rutieră, referitoare la folosirea telefonului mobil în acel moment. Folosirea telefonului mobil este un factor care influențează capacitatea de atenție și reacție a pietonului în momentul deplasării, fie că vorbește la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta.
• Toate aceste recomandări sunt menite pentru a preveni apariția unor probleme privind circulația rutieră, respectiv prevenirea accidentelor rutiere, apariția blocajelor sau ambuteiajelor în trafic și, nu în ultimul rând, crearea unor stări de nervozitate în rândul participanților la trafic.
sursă: Comunicat de presă