PESTA PORCINĂ A TRECUT, ALERTA RĂMÂNE

Amenințarea pestei porcine africane pare să fi trecut fără urmări pentru județul Mehedinți, dar autoritățile sanitare veterinare au rămas în alertă și monitorizează situația în permanență. Practic, focarul de la Comănicea-Dolj nu s-a muttat în județul nostru, dar am fost la un pas de a trecece la sacrificarea porcinelor din Breznița Motru, după ce un sătean adusese doi porci taman de la Secu.

Autoritățile sanitare veterinare din județul mehedinți reamintesc populației faptul că pericolul pestei porcine africane a trecut. Deși aproape că ne-a trecut glonțul pe la ureche, lucrurile sunt sub control, iar oamenii nu mai trebuie să se grăbească să își sacrifice porcii. Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și de Siguranță a Alimentelor vine cu precizări noi, după o săptămână de foc în care s-au mișcat foarte bine și foarte rapid. Într-un interviu în exclusivitate pentru Tele 2 Drobeta, directorul DSVSA, Irina Zoican, povestește despre provocările și momentele grele ale primei confruntări cu amenințarea celui mai cumplit virus ce a lovit România în acest an.

În acele zile, un gospodar din Breznița Motru a adus tocmai din localitatea Secu, unde era confirmată pesta porcină africană, doi porci în propria gospodărie. Am decis uciderea preventive a celor doi porci, nu ne permiteam să așteptăm două zile rezultatele analizelor, pentru că în acest timp boala se putea difuza în toată localitatea Breznița Motru. Din păcate, o spun cu tristețe, există și oameni inconștienți pentru că datorită acelui om puteam să sacrificăm toți porcii din comună”, a precizat dr. IRINA ZOICAN, directorul executiv al DSVSA.

Directorul DSVSA a mai precizat că pericolul imediat a trecut, dar asta nu înseamnă că s-au înlăturat toate măsurile de protecție și mai ales nu s-a slăbit vigilența. Oamenii trebuie să știe că nu au voie să transporte animale și mai ales că au obligația să anunțe imediat orice suspiciune de îmbolnăvire orservată la porcine.

Chiar dacă imediat după confirmarea focarului de pestă porcină africană în județul Dolj, mulți mehedințeni au intrat în panică și s-au apucat de sacrificarea animalelor, DSVSA face apel la calm și le recomandă oamenilor să aștepte.

Eu le doresc tuturor să aibă liniște, să-și păstreze calmul și să parcurgem și această lună noiembrie, ca să ne bucurăm de sărbători și de pomana porcului în decembrie”, a mai precizat dr. IRINA ZOICAN, directorul executiv al DSVSA.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, ci doar atacă animalele și produce pagube mai mult de natură economică. Din fericire, nici cele 7 ferme de porci din județul nostru nu au avut de suferit.