FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ, LICHIDAT
Autoritățile din Mehedinți au anunțat închiderea focarelor de pestă porcină africană de la Gârla Mare. Cu unele excepții, oamenii pot sta liniștiți, dar măsurile de prevenire continuă. Animalele pot fi mișcate doar în interiorul județului, iar comercializarea în târguri și oboare rămâne interzisă.
Cele două focare de pestă porcină africană confirmate la Gârla Mare au fost închise, după cele 45 de zile de așteptare, necesare conform legii. În toată această perioadă nu au mai apărut cazuri de mortalitate la porcine, iar evoluția bolii nu s-a manifestat către alte localități ale județului. Situația conduce, evident, la confirmarea primelor bănuieli ale autorităților din Mehedinți, că boala a fost adusă din alte zone de risc, prin introducerea de efective de animale în cele două focare, depistate în urmă cu aproape două luni. Următoarea etapă este o nouă prelevare de probe, analiza acestora și dacă rezultatul este negativ, nu se mai aplică restricții.
Totuși, județul Mehedinți nu a scăpat încă de codul roșu de pestă porcină, iar în acest sens mișcarea animalelor se poate face doar în interiorul localităților. De asemenea, agenții economici care dețin crescătorii de suine, pot livra carne doar către județele în care codul roșu nu s-a ridicat încă. De asemenea, târgurile și oboarele rămân în continuare închise.
Pesta porcină africană a fost depistată, pentru prima oară în Mehedinți, în localitatea Gârla Mare, la începutul lunii septembrie. La acea vreme, într-o crescătorie ilegală au fost ucise 50 de suine și s-au luat măsurile specifice. Ulterior, un alt focar a fost depistat în aceeași localitate, într-o fermă la fel de ilegală, deținută chiar de către viceprimarul comunei Gârla Mare, Costel Cîrlig. În cauză s-au deschis și două dosare penale.