Evaluarea activităţii desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi în anul 2020
La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Drobeta” al județului Mehedinți a avut loc, vineri, 29 ianuarie a.c., prezentarea activității desfășurate de pompierii mehedințeni în anul 2020.
Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru restrâns, impus de condițiile epidemiologice actuale, în prezența subprefectului județului Mehedinți, inginer TUȚU Octavian, dar și a șefilor structurilor teritoriale ale MAI.
Analiza activităților desfășurate de pompierii mehedințeni a fost prezentată de inspectorul șef al ISU Mehedinţi, colonel Florentin Dragomir, care s-a declarat mulțumit de gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse pentru anul precedent și a felicitat personalul pentru modul de îndeplinire a acțiunilor derulate în sprijinul semenilor, pentru protejarea vieţii şi a bunurilor acestora.
Anul trecut, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Drobeta” al județului Mehedinți, au fost înregistrate 15243 de solicitări, venite din partea cetățenilor care au apelat numărul unic de urgență 112, în medie 42 de apeluri pe zi, cu 7 apeluri/zi mai mult față de media înregistrată anul trecut.
ISU Mehedinţi a asigurat gestionarea a 8153 de misiuni şi acţiuni, reprezentând, în medie, circa 22 de intervenții pe zi, concretizate în 8041 de intervenţii în situaţii de urgenţă, 102 recunoaşteri în teren şi 10 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren.
Misiunile desfășurate au constat în: 4695 deintervenţii SMURD, 2036 de misiuni de decontaminare biologică, 252 de incendii, 380 de arderi necontrolate ale vegetaţiei uscate, 168 de intervenţii pentru asistenţa şi salvarea persoanelor, 442 de acţiuni pentru protecţia comunităţii, 50 de misiuni în alte situaţii de urgenţă, iar la 130 de solicitări, pompierii s-au deplasat în teren, fără a mai fi nevoie să intervină.
Comparativ cu anul precedent, se observă o creştere procentuală de 25,85% a numărului de intervenţii în situaţii de urgenţă – 8041, față de 6389, în anul 2019.
Pe timpul desfăşurării intervenţiilor în situaţii de urgenţă, au fost asistate medical de către paramedicii SMURD 5865 de persoane, dintre care 2040 suspecte sau confirmate a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Pompierii din cadrul subunităţilor de intervenţie ale ISU Mehedinţi au acţionat pentru stingerea a 252 de incendii, cu 69 mai puține față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai multe dintre acestea, circa 74%, s-au manifestat la proprietăţile particulare ale cetăţenilor (locuinţe şi gospodării). Cu toate eforturile depuse de salvatori, au fost înregistrate șase victime, din nefericire, trei dintre acestea pierzându-și viața. Cauzele probabile predominante au fost determinate de instalaţiile electrice defecte (73), folosirea focului deschis (36), dar şi de exploatarea necorespunzătoare a coşurilor de fum (30).
Pe linia prevenirii situațiilor de urgență – apărare împotriva incendiilor și protecției civile, anul trecut, cadrele ISU Mehedinți au desfășurat 616 controale, pe timpul cărora au fost instruite 1393 de persoane și au fost executate peste 400 de exerciții de evacuare, la care au participat 1748 de persoane.
Specialiștii Inspecției de Prevenire au constatat 2103 de deficiențe, 230 dintre acestea fiind remediate pe timpul controalelor, iar alte 1597 au fost sancționate, fiind aplicate 285 de amenzi, în cuantum de 616501 lei și 1312 avertismente.
De asemenea, de la începutul pandemiei, pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, pompierii au efectuat 203 de acțiuni, în cadrul cărora au fost verificate 1207 instituții publice și operatori economici.
Totodată, echipe mixte formate din polițiști și pompieri au desfășurat 717 verificări la domiciliu.
În urma acțiunilor desfășurate, au fost aplicate trei amenzi în cuantum de 3000 lei și 319 avertismente.
Și în acest an, obiectivul principal al pompierilor mehedințeni rămâne gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, prin asigurarea unui răspuns prompt în misiunile de prevenire, protejare și salvare a persoanelor, bunurilor acestora, dar și a mediului.
Le mulţumim colegilor care au desfășurat acțiuni în sprijinul semenilor, reprezentanților mass-media care ne ajută să informăm corect și oportun cetățenii, precum și tuturor instituţiilor care au sprijinit inspectoratul în îndeplinirea obiective-lor propuse.