DEȘEURILE, COLECTATE DUPĂ PROPRIILE REGULI

Colectarea selectivă a deșeurilor este încă un deziderat pentru Severin. În timp ce locuitorii urbei arată cu degetul înspre autorități, pentru că nu au la dispoziție infrastructura necesară, factorii responsabili spun că localnicii încă mai au de lucru la capitolul educație.

2019 a adus reguli noi în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Românii s-au văzut puși în situația în care trebuie să colecteze selectiv deșeurile pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere. O inițiativă lăudabilă, dar care pare că se lasă așteptată în Severin din varii motive: neglijența severinenilor sau lipsa infrastructurii.

Deși în majoritatea cazurilor, se poate vorbi despre vina cetățenilor, care nu știu să colecteze selectiv, nici infrastructura pusă la dispoziție de autorități nu prea îi ajută pe oameni. Dincolo de aceste aspecte, mai este și problema legată de lipsa unei firme care să recicleze aceste deșeuri: o atribuție lăsată în sarcina administrației locale.

La 1 iulie 2019 a intrat în vigoare legea conform căreia cine nu colectează selectiv va primi amenzi mari. Normele Uniunii Europene obligă România să ajungă până în anul 2020 la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de minimum 50%.