DACĂ EȘTI ANGAJAT ȘI INTRI ÎN CARANTINĂ SAU IZOLARE LA DOMICILIU DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI, PRIMEȘTI BANI. AFLĂ AICI, CARE ESTE SUMA PRIMITĂ
Potrivit instrucțiunilor pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină, “în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină”.
Regulile îi vizează pe cei asigurați medical în România, susține ziare.com. Conform sursei citate, mai întâi, se merge la Direcția de Sănătate Publică pentru eliberarea unui certificat în care se va menționa durata perioadei de carantină. Apoi, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical pentru carantină, pe durata stabilită în certificatul eliberat de DSP. Durata concediilor pentru carantină nu diminuează zilele de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni, a informat ZIARE.COM.
Cât stă în carantină sau izolare, persoana vizată va avea venitul diminuat Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul. Ziare.com a făcut calculele pentru un salariu de 5.000 lei brut, fără alte beneficii. Astfel, dacă persoana respectivă ar câștiga net 2.925 de lei, dacă stă 10 zile lucrătoare în carantină, va primi 2.668 de lei, deci cu 257 de lei mai puțin. În cazul în care carantina s-ar întinde pe durata unei luni întregi, banii primiți la final ar fi 2.411 lei, deci diferența ar fi de 514 lei.
• Regulile îi vizează pe cei asigurați medical în România.
• Întâi, se merge la Direcția de Sănătate Publică pentru eliberarea unui certificat în care vor menționa durata perioadei de carantină.
• Apoi, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical pentru carantină, pe durata stabilită în certificatul eliberat de DSP.
• Desigur, aceste demersuri vor fi intreprinse după perioada de carantină/izolare. Certificatele de concediu medical în caz de carantină se pot elibera și la o dată ulterioara, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
• Durata concediilor pentru carantină nu diminuează zilele de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.
• Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale Direcțiilor de Sănătate Publică depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
• Cât stă în carantină sau izolare, persoana vizată va avea venitul diminuat. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul.
• În situația concediului pentru carantină, nu se aplica restricția privind durata maximă de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care îl poate elibera medicul de familie. Această restricție este prevăzută doar pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.
SURSĂ: ZIARE.COM