CENTRALĂ TERMICĂ PENTRU SEVERIN

Premisele construcției noii centrale în cogenerare, pentru termoficarea municipiului Drobeta Turnu -Severin sunt foarte clare, în acest moment. Municipalitatea a găsit soluția pentru a demara investiția, iar în perioada imediat următoare se vot găsi sursele de finanțare optime. Investiția va costa 59 de milioane de euro.

Primarul municipiului Drobeta Turnu- Severin, Marius Screciu, a detaliat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, modul în care se va rezolva în anii următori problema spinoasă a încălzirii municipiului. După ce Primăria Severin a încheiat litigiul cu firma care se angajase că va construi în oraş o nouă centrală termică, s-au căutat toate soluțiile viabile pentru încălzirea orașului. Acum, primarul este în măsură să vorbească despre soluția finală ce va intra în linie dreaptă și va fi implementată, procedural, în termenul cel mai scurt cu putință. Este vorba despre o centrală termică în cogenerare, de înaltă eficiență, care va rezolva problema încălzirii pe termen lung a municipiului Drobeta Turnu -Severin. De asemenea, prețul gigacaloriei va fi unul avantajos, circa 250 de lei.

„Din punct de vedere tehnic, centrala va avea următoarea echipare:
8 motoare termice de către 4,4 MW + 3,7 MW (3,2 Gcal) fiecare;
1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 30 Gcal/h;
1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 20 Gcal/h;
1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 10 Gcal/h”.

Valoarea investiției este de 59 milioane euro inclusiv TVA. Edilul șef mai spune că are, în acest moment, două variante de finanțare, una guvernamentală, cealaltă cu fonduri europene. Prima vizează finanțarea investițiilor pentru sistemele de alimentare centralizată cu energie termică a localităților.

În acest caz, 85 la sută din valoarea investiției se asigură prin sume transferate de la Guvern și 15 la sută se asigură de la bugetul local. Cealaltă variantă este cu fonduri europene pe Axa 10 D Decarbonificare. În acest caz, vorbim de o finanțare de 70 la sută din bani europeni și 30 la sută din fonduri de la bugetul local.

Construirea unei centrale termice în cogenerare de înaltă eficiență rezolvă problema încălzirii pe termen lung a municipiului Drobeta Turnu- Severin. Valoarea investiției este de 59 milioane euro inclusiv TVA. Varianta preferată de municipalitate este , totuși, cea guvernamentală, care pare ceva mai ușor accesat.

Problema încălzirii a devenit critică în Drobeta Turnu -Severin după ce vechiul furnizor a intrat în faliment în 2016, iar investiţiile la o nouă centrală nu s-au mai încheiat. Aproximativ 30.000 de locuinţe, zeci de şcoli, instituţii publice sunt racordate la sistemul centralizat al orașului.