5 IUNIE,ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI
Ziua Învățătorului (5 iunie) este sărbătorită în fiecare an ,în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc. Astfel că, pe 5 iunie 2019, elevii nu fac cursuri, ci vor presta activități specifice acestei sărbători. Ziua Învățătorului este sărbătorită în România la data de 5 iunie începând din data de 9 octombrie 2007, când s-a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Învățătorului, această zi urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural.
Ziua Învățătorului coincide cu ziua de naştere a lui Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În anul 1818, Gheorghe Lazăr a înființat în București prima școală cu predare în limba română, și anume, Școala de la Sfântul Sava.Potrivit calendarului anului școlar 2018-2019, aprobat de Ministerul Educației, pe data de 5 iunie toate unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice. De reținut este faptul că Ziua Învățătorului, 5 iunie, nu este instituită ca zi liberă nelucrătoare, în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Așadar, Ziua Învățătorului nu este zi liberă! Totuși, elevii vor veni la școală, dar nu vor face cursuri, precum în mod obișnuit. Ziua Învățătorului coincide cu ziua de naştere a lui Gheorghe Lazăr,pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În anul 1818, Gheorghe Lazăr a înființat în București prima școală cu predare în limba română, și anume, Școala de la Sfântul Sava. Potrivit calendarului anului școlar 2018-2019, aprobat de Ministerul Educației, pe data de 5 iunie toate unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca ,această zi, prin manifestări specifice.
De reținut este faptul că Ziua Învățătorului, 5 iunie, nu este instituită ca zi liberă nelucrătoare, în contractul colectiv de muncă aplicabil. Așadar, Ziua Învățătorului nu este zi liberă! Totuși, elevii vor veni la școală, dar nu vor face cursuri, precum în mod obișnuit.