HRAMUL MĂNĂSTIRII STREHAIA

Trei mănăstiri mehedințene Mraconia, Cerneți și Strehaia au îmbrăcat  straie de sărbătoare, cu prilejul praznicului Sfintei Treimi. Mănăstirea Strehaia, ctitorie a boierilor Craiovești, așezământ monahal istoric din Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat veșmânt sărbătoresc de praznicul Sfintei Treimi.

Sfânta Liturghie arhierească a  fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei înconjurat de un un ales alai de sfințiți slujitori.Mănăstirea Strehaia este o mănăstire ortodoxă din România situată în orașul Strehaia, județul Mehedinți. Aceasta a fost construită în curtea domnească a lui Matei Basarab, spre mijlocul secolului al XVII-lea, și își are originile în curtea boierilor Craiovești.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba parastasului în cinstea ctitorilor.Este singura mănăstire din țara cu altarul spre sud. Legenda, preluată și de Nicolaie Iorga, spune că  Mihai Viteazul, care s-a născut la Strehaia ar fi făcut o primă biserică, ridicând-o noaptea și, orientându-se greșit, a asamblat biserica cu altarul spre Sud. Matei Basarab, a păstrat și el aceeași orientare. Mănăstirea se găsește la câțiva zeci de metri de drumul european E70 ce leagă Timișoara de București.